lionlogo_2c.jpg

Distrikt 101 B

 Your Company

Vår historik


Charterklubb var Lions klubb Lillån. Invigningen hölls den 14 maj 1977 i Ånnaboda. Klubbens första president var Karl Erik Kristiansson.


På klubbmöte den 10 feb 1978 beslutades att starta försäljning av ko- och hönsgödsel till villaområdena i Vintrosa, Latorp, Garphyttan, sedermera även Nerikes Kil. En aktivitet som fortfarande pågår med hyfsat netto.


"Ungdomsledarstipendium" instiftades april 1978,vår första stipendiat var Harry Johansson, Garphyttans IF. Summan då var 500:- kronor. Årets Stipendiater blev Maria Mossberg präst och Andreas Beskow tonsättare och kompositör. 2000:- kronor var. Producenter av Jul o påsk-musikaler i Tysslinge kyrkor.


En minnesvärd afton och en bejublad aktivitet var när vi fick hit "TV-laget i fotboll" att spela en match mot ett hopplockat lag av Lionsmedlemmar på Kilsbergsvallen den 29 maj 1984.
Vår Lionsbroder Bertil Janehult var den som lyckades med den bedriften. I Garphyttan gick man "man ur huse" för att se decenniets match och lyssna på musik av Fjugesta Lions orkester och körsång av Joybells från Örebro. Dåvarande Garphytte Bruk köpte inträdesbiljetter till hela sin personal 420 personer.

Äldreomsorgsaktiviteter inom vårt område har varit återkommande engagemang, medlemmarna ställer upp och bjuder på kaffe, tårta, godis och allsång.

Inför skid SM. i Ånnaboda 1986 då Torgny Mogren vann det mesta skapade vi i Lions "skidtian" en plåtpins, sålde glögg och transporterade tävlande, ett fint netto på 15000 kr blev det.

Juli 1999 ordnade vi en kurs i "Lions Quest" i Garphyttans skola som riktade sig till lärare från närliggande skolor, 18 lärare var anmälda. Vår klubb betalade 24.000 kr för kurs material och ledare.Garphytte Bruk svarade för utspisning och lokalkostnader
Bertil Janehult genomdrev detta projekt.

Klubben har deltagit i Vildmarksmässan i Ånnaboda under åren 96-99, ett fint nettotillskott på c:a 25.000 Kr blev behållningen.

Klubben deltar årligen i Julmarknaden i Garphyttans Industrimuseum. Bl.a försäljning av Inga-Lill Zettermans fina Julmotiv och almanackor, chokladhjul,lotteri m.m. En trivsam och rolig aktivitet.

Röda fjädern insamlingar dels 1989 för astma och allergi forskning, dels 1999 för demenssjukdomar inbringade c:a 90.000 Kr.

Klubben har aktivt under fyra år deltagit i Lions kamp mot blindhet "Sight First" 1,4 milj. medlemmar förenade sig i en global kamp för att göra slut på den blindhet som enkelt kan botas.

Vårkonserterna i N.Kils Kyrka som började år 1998 med sångare och musiker från Stockholms musikalensembler har blivit en tradition som publik o församling visar sin uppskattning genom att återkomma år efter år. Vid årets konsert var det Sven Björkenstams Dixilandsband från Degerfors som svarade för underhållningen.

Lions Kilsbergen tillsammans med Lions Fjugersta och Lions Odensbacken stod som värdar för Lions Riksmöte i Örebro den 9 och 10 maj 2002. Klubbarna fick med beröm godkänt av Lions hösta ledning. Även ekonomiskt var planeringen perfekt, och ett mindre överskott kunde överlämnas till nästa Riksmöte.

Den 13 sept. 2004 beslutade klubben om en egen hemsida med adress www.lionskilsbergen.se

Vår insamling i ortens affärer till "Tsunamikatastrofen" i januari 2005 inbringade 18902:- kronor .

Vi är idag 16 medlemmar. Vi har under många år gjort stora insatser för att få in nya aktiva medlemmar, men vi har inte lyckats så bra. I dag känner vi oss mogna för att ta steget till mixade klubbar.

Vi känner alla en stor glädje att få arbeta i Lions anda, att få dela med oss av vårt kunnande, att få arbeta tillsammns och kunna dela med oss av vårt överflöd till människor, som inte har samma sociala trygghet och som i många fall saknar allt.